Hecal | Asesores profesionales
Hecal | Asesores profesionales
Notícies - Articles d´interés

Quan inspecciona Hisenda

13/09/2011

Quan inspecciona Hisenda

Estem en un període en el qual l'administració està realitzant nombroses comprovacions i inspeccions. Abans de res molta calma i posa't en mans d'un bon professional. D'entrada hem de diferenciar que és una comprovació i que és una inspecció realitzada per la AEAT. Les comprovacions són requeriments realitzats per Gestió Tributària. Aquest departament de la AEAT realment és l'Administració d'Hisenda que ens toca a cada contribuent en funció del domicili fiscal que tenim. Normalment solen actuar per comprovar determinats conceptes, segons el seu sistema informàtic detecta que poden existir discrepàncies, entre les dades declarades i els que li consten a la AEAT:

 

- Correcta aplicació de la deducció per habitatge habitual

- Revisió de les despeses i amortitzacions aplicades en una activitat empresarial

- Revisions d'IVA (llibres de factures emeses i rebudes, resum anual 390 i 349 així com la declaració informativa de les operacions de més de 3.000€ Mod. 347)

- Comprovació aplicació reducció del 20% del rendiment per manteniment d'ocupació

- Revisió guanys patrimonials

- Retencions per activitats professionals o bé per arrendament d'immobles

 

En la seva majoria de casos es refereixen a comprovacions de pràcticament tots els conceptes que apareixen a les nostres declaracions de renda. El procés d'atendre un requeriment emès per Gestió tributària és el següent:

 

REQUERIMENT → AL·LEGACIONS → RECURS REPOSICIÓ → RECLAMACIÓ ADMINISTRATIVA

 

Actualment és molt important presentar unes correctes al·legacions per intentar que la AEAT ens doni la raó sense haver de recórrer al recurs de reposició ni a la posterior reclamació administrativa. Normalment disposem de 10 dies per contestar les al·legacions. Si aquestes són denegades disposem d'1 mes per interposar recursos de reposició. En aquest cas la AEAT disposa de 30 dies per respondre. Tinguem en compte que en aquest cas el silenci es considera negatiu. És llavors quan s'ha d'interposar reclamació administrativa.

 

En el cas de la inspecció tenim diverses situacions que poden donar motiu al fet que la AEAT ens cridi:

 

- Pla d'Inspecció específic d'un sector determinat: Ex. Oficines de Farmàcies. Des de fa 10 anys existeix un pla d'inspecció d'Oficines de Farmàcies. Actualment estan sent inspeccionades farmàcies d'un volum de facturació superior als 900.000€ amb un marge brut inferior a la mitjana del sector.

 

- Altres situacions:

 

o Pèrdues continuades: La AEAT no entén com una empresa pot estar funcionant amb pèrdues continuades. En la gran majoria d'ocasions aquestes empreses són anomenades a inspecció.

 

o Ràtios generals molt diferents entre els últims exercicis. Si els ràtios generals de l'activitat, a nivell percentual, són molt diferents entre els diferents exercicis, i la AEAT no veu justificació alguna, normalment crida a inspecció a aquestes empreses.

 

o Operacions vinculades entre socis i empresa: Sou socis i resultat de l'exercici sense cap tipus de sentit. Les escasses remuneracions als socis, són un indicador per la AEAT que s'estan evadint impostos. Les remuneracions dels socis han de ser a preu de mercat. No oblidem les operacions vinculades que estan obligades a detallar-se en la memòria dels comptes anuals.

 

o Operacions amb paradisos fiscals: Moltes operacions realitzades en paradisos fiscals, fan que la AEAT sospiti que s'estan evadint impostos.

oDesquadraments entre diferents impostos: Recordem que els impostos presentats serveixen de prova per a hisenda. Per tant prestar molta atenció a l'hora de presentar els resums anuals, així com les declaracions informatives i les liquidacions trimestrals. En els impostos estem donant moltes pistes que estem fent en la nostra activitat.

 

o Deduccions: Aplicació desmesurades de deduccions fiscals sense justificació alguna.

 

Iván Herrera
Assessor FiscalTornar al llistat

© 2016 -Hecal. · Mapa web · Avís legal · Política de cookies · Disseny web Anunzia


Avís important

El seu navegador està obsolet, moltes funcionalitats de la web no es veuran correctament.
Li recomanem que actualitzi el navegador o que instal·li un d´aquests dos:
   -Mozilla Firefox
   -Google Chrome